Tatuointiaikaan valmistautuminen

Miten tulevaan tatuointiaikaan kannattaa varautua? Tämä saattaa askarruttaa etenkin, mikäli tatuointi on asiakkaan ensimmäinen. Yleensä kaikki sujuu hyvin vaikkei tatuointiaikaa varten olisi mitenkään erityisen valmistautunut, mutta tässä muutama huomionarvoinen seikka jotka auttavat asioiden sujumista entisestään.

Nahka kuosiin

Tatuointiaikaa odotellessa kannattaa huolehtia siitä, että iho on terve ja hyvässä kunnossa tatuoitavalta alueelta. Jos iho on kovin kuiva, sitä kannattaa rasvata kosteuttavalla voiteella ainakin viikon ajan ennen tatuointiaikaa. Runsas ihottuma ja näppylät tehtävän kuvan kohdalla saattavat estää tatuoimisen, sillä tulehdusriski on niiden kohdalla suurempi ja ne työntävät väriä ihosta ulos parantumisen aikana. Auringon polttama iho puolestaan on kivuliaampi tatuoida, ja tatuoinnin parantuminen pitkittyy jo valmiiksi ärtyneessä ihossa.

Suihkurusketus ja itseruskettavien voiteiden käyttö hankaloittaa ihon puhdistamista ennen tatuoimista, joten suosittelemme välttämään niitä ennen tatuoitavaksi saapumista. Kuollut iho kannattaa pestä tatuoitavalta alueelta pois tatuoimista edeltävänä päivänä. Halutessaan myös ihokarvat voi poistaa tatuoimista edeltävänä iltana. Höylään ei kuitenkaan kannata tarttua mikäli epäilee sheivauskykyjään, jotta välttyy tekemästä ihoon viiltoja.

Kroppa kuosiin

Tatuoitavaksi kannattaa saapua hyvin levänneenä ja hyväkuntoisena. Väsyneenä ihmisen kivunsietokyky on matalampi, jolloin tatuoiminen sattuu enemmän. Kovin flunssaisena, kuumeisena tai muun taudin kiusaamana ei kannata tulla, sillä keho tarvitsee energiaa tatuoinnin parantumiseen.

Ennen tatuoitavaksi saapumista tulee syödä ja juoda hyvin, jotta jaksaa paremmin. Tatuoitavana istuminen voi olla rankka kokemus etenkin, mikäli sitä jännittää etukäteen, joten huonovointisuutta ja pyörtymisiäkin sattuu varsinkin kuumalla säällä. Tältä välttyy parhaiten, kun verensokerit ovat kohdallaan. Nälkä kannattaa pitää loitolla myös pitkän tatuointi-istunnon aikana. Studiolla on tarjolla kahvia, virvokkeita, keksejä ja makeisia, mutta jos tiedossa on pitkä sessio niin kannattaa varata myös omia eväitä mukaan.

Alkoholia ei tulisi nauttia vuorokauteen ennen tatuoimista ja myös verta ohentavien särkylääkkeiden käyttöä tulee välttää, sillä runsaasti verta vuotava asiakas hankaloittaa tatuoimista. Krapulaisena ei kannata tulla tatuoitavaksi muutenkaan, sillä silloin kipukynnys ja keskittymiskyky on matalampi ja tatuoiminen sattuu enemmän. Humaltunut asiakas ei pääse penkkiin lainkaan.

Muuta huomioitavaa

Tatuointiaikaa varten kannattaa pukeutua mukaviin ja löysiin vaatteisiin, joiden mahdollinen tahraantuminen ei haittaa. Tatuoidessa saattaa roiskua väriä tai väri saattaa muulla tavoin kulkeutua vaatteille, eikä se välttämättä lähde kankaasta pesemällä pois.

Asiakkaan tulee pitää huolta siitä, että hänellä on riittävästi rahaa käytössään varaamalleen ajalle. Tatuoija odottaa saavansa maksun tekemästään työstä välittömästi istunnon päätteeksi. Mikäli tatuoinnin maksaa kortilla, tulee päivittäisen osto- tai nostorajan olla riittävän korkea jotta maksu menee läpi.

Halutessaan tatuointiajalle voi ottaa jonkun mukaan henkiseksi tueksi ja pitämään seuraa, mutta koko perhettä tai kaverilaumaa ei kannata tuoda, sillä suuresta yleisöstä syntyvä hälinä häiritsee tatuoijan keskittymistä työhönsä.

Lapsia ei voi ottaa studiolle mukaan tatuoimisen ajaksi, sillä tatuoiminen kestää kauan eikä liikkeestämme löydy virikkeitä leikki-ikäisille. Lasten hoitaminen ja vahtiminen on käytännössä mahdotonta tatuoimisen aikana, jolloin lasten läsnäolo häiritsee sekä asiakkaan rentoutumista että meidän keskittymistä työhömme. Myöskään sen vuoksi lapsia ei kannata ottaa studiolle edes lyhyeksi aikaa mukaan, että vanhempaa (tai jotain toista asiakasta) saattaa tatuoitavana ollessaan alkaa heikottaa tai hän saattaa pyörtyä. Tämä voi lapsen näkökulmasta olla hyvin pelottava ja huolta aiheuttava kokemus.

Tatuoimisen aikana voi jutella tatuoijan kanssa ja kysellä mieleen pälkähtäviä asioita. Mukaan voi myös ottaa luettavaa tai muuta ajankulua, mitä voi tehdä paikallaan ja heilumatta. Tatuoija ei pahastu vaikka asiakas ei juttutuulella olisikaan, vaan keskittyy siinä tapauksessa työhönsä omiin ajatuksiinsa uppoutuen.

Mikäli varaamallaan ajalla ei pääsekään tulemaan, niin esteestä tulisi ilmoittaa heti kun mahdollista. Tämä antaa tatuoijalle mahdollisuuden järjestää peruuntuneelle ajalle toisen asiakkaan, ja vähintäänkin säästää työpisteen valmistelusta koituvan vaivan.

Hyvä tatuointi, parempi mieli

Ennen kaikkea tatuointia hankkiessa kannattaa pitää yllä positiivinen asenne. Jos tatuointiajan on varannut artistilta, jonka ammattitaitoon luottaa ja jonka kanssa tuntee tulevansa hyvin juttuun, on tatuoitavana istuminen helpompaa vaikka se vähän sattuisikin. Kipuun keskittyminen ei ole hyvä juttu, sillä kipua psyykkisesti lietsomalla tatuoiminen tuntuu huomattavasti ikävämmältä, kuin se oikeasti onkaan.

Paras asenne lienee varautua etukäteen siihen, että tatuoiminen saattaa mahdollisesti olla hyvinkin tuskallista, mutta vaikka se tuntuisi kuinka ikävältä tahansa, niin sen kestää kyllä ja siitä palkkioksi saa upean kuvan. Tällöin voi hyvillä mielin pettyä sitten kun huomaa, ettei se sattunutkaan niin paljoa kuin oli odottanut :)