Peitekuvat ja korjaustyöt

Epäonnistuneita, ajan saatossa haalistuneita, muodista poistuneita tai muuten vain aikansa eläneitä tatuointeja näkee tämän työn myötä paljon. Silloin kun tatuointi ei enää palvele kantajaansa, se usein halutaan päivittää uuteen uskoon tai peittää kokonaan erilaisella kuva-aiheella. Jos sinulla on tatuointi jonka haluat peittää, niin sinun ei tarvitse itse löytää tai suunnitella kuvaa jolla homman saa tehtyä, vaan voit kääntyä peitekuvien tekemiseen perehtyneen artistin puoleen. Kuka tahansa tatuoija ei välttämättä sovellu siihen, sillä toimivien peitekuvien suunnittelu vaatii sekä mielikuvitusta että käytännön kokemusta. Ne artistit jotka tekevät peitekuvia, yleensä myös esittelevät toteuttamiaan peitetöitä portfoliossaan. Työnäytteisiin kannattaa tutustua huolella ja vertailla eri tekijöiden työn laatua.

Kaikkia tatuointeja ei tarvitse peittää täysin uudella kuvalla. Mikäli uudistettavan tatuoinnin aihe on edelleen mieleinen, voi vanhasta tatuoinnista saada hyvän myös jatkamalla ja muokkaamalla sitä.

Muokattuja tatuointeja

Peitekuvan rajoitukset ja mahdollisuudet

Peitekuvan kyseessä ollen mikä tahansa ei ole mahdollista. Peitettävä tatuointi luo aina omat rajoituksensa uuteen tatuointiin, sillä tavoitteena luonnollisesti on, ettei vanha kuva juurikaan erotu uuden tatuoinnin alta. Plussaa on, jos tässä onnistutaan ilman, että uusi kuva näyttää peitekuvalta. Peitekuvan suunnittelussa on ensisijaisesti otettava huomioon peitettävän tatuoinnin ominaisuudet sekä sitä ympäröivä, käytettävissä oleva pinta-ala keholla. Yleensä kuva-aiheet, joissa on mahdollisimman paljon ja tiheästi yksityiskohtia, toimivat hyvin peitekuvissa. Tällaisia ovat esim. aasialaiset lohikäärmeet, karppikalat, linnut, perhoset ja monikerroslehtiset kukat. Myös tummat kuva-aiheet kuten viikatemies, silhuetit tai vaikkapa miekkavalas voivat toimia sellaisissa tapauksissa, joissa peitettävä tatuointi on erittäin tumma.

Useimmiten peitekuvassa kannattaa käyttää värejä, sillä ne helpottavat kuvan luettavuutta. Väreistä vihreän, violetin ja sinisen eri sävyt peittävät kaikkein parhaiten vanhaa, haalistunutta mustaa. Mikäli peitettävässä tatuoinnissa ei ennestään ole värejä, tai jos värit ovat erittäin haalistuneet, on mahdollista että uudesta kuvasta pystytään tekemään harmaasävyinen. Värillistä tatuointia ei yleensä pysty peittämään harmaasävykuvalla, sillä värit kuultavat harmaan alta. Koska värien tarve on hyvin tapauskohtaista, kannattaa niiden käytöstä keskustella tatuoijan kanssa jo kuvaa suunniteltaessa.

Käytännössä peitekuva on aina suurempi ja tummempi kuin peitettävä kuva. Peitekuvan koosta ei välttämättä pysty tinkimään, joten sen suhteen kannattaa pitää avoin mieli ja miettiä, onko kuvan koko tärkeämpi tekijä kuin itselle mieluisa ja kaunis kuva. Aihevalinta on yksi tatuoinnin kokoon vaikuttava tekijä; Jos peitettävä tatuointi olisi tumman värinen kukka, saattaisi kasipallo olla sen peittävänä kuvana pienempi kuin pääkallo. Jos tatuoinnin koko on sen aihetta tärkeämpi, on tatuoinnin ehostaminen kuvan kokoa vähiten kasvattava ratkaisu. Olemassa olevaa tatuointia ei tatuointikeinoin saa pienennettyä, valitettavasti.

Peitettävän tatuoinnin vaalentaminen

Peitettävän tatuoinnin vaalentamista suositellaan yleensä silloin, kun vanha tatuointi asettaa uudelle kuvalle niin paljon rajoituksia, ettei sen päälle ole mahdollista suunnitella uutta, toimivaa kuvaa. Kun kyseessä on vanha ja auringon haalistama tatuointi, ei sen vaalentaminen entisestään ole yleensä tarpeen. Tuoreet ja tummat tatuoinnit sen sijaan ovat vaikeampia peittää ilman esikäsittelyä, etenkin jos kyseessä on kehon osaan nähden suurehko kuva.

Laser on tehokkain ja tunnetuin vaalennuskeino, mutta vaatii paljon aikaa ja rahaa. Laser-käsittelykertoja saattaa tarvita useita, ennen kuin tatuointi on riittävän vaalea peitettäväksi halutulla kuvalla. Ihon tarvitsee laser-käsittelyn jälkeen myös parantua kunnolla ennen sen tatuoimista. Aikaa laserin ja tatuoinnin välillä saa mieluusti olla jopa useita kuukausia, sillä laseroitu tatuointi voi jatkaa haalistumistaan vielä vuodenkin ajan käsittelystä. Tänä päivänä laser-hoitopalveluita on laillisesti saatavilla ainoastaan terveydenhuoltoalan yrityksistä, kuten Eiran sairaalasta.

Vanhan tatuoinnin vaalentaminen tatuoimalla sen päälle esim. valkoista tatuointiväriä ei toimi erityisen hyvin, sillä se ei poista ihossa ennestään olevaa pigmenttiä vaan ainoastaan sekoittuu siihen. Tuoreessa tatuoinnissa uusi väri on vanhan värin päällä peittäen sitä jonkin verran, mutta ajan kuluessa värit tasaantuvat jolloin vanha väri voimistuu. Tästä syystä vaaleita värejä käytetään peitekuvissa lähinnä yksityiskohtien korostamiseen sekä ennestään tatuoimattomilla pinta-aloilla.

Lopputulos

Peitekuvan onnistumista on vaikeaa arvioida tuoreena otetuista valokuvista, sillä vastatehdyssä tatuoinnissa uusi muste ei ole ehtinyt asettua vanhan musteen tasolle ihossa. Sen vuoksi vaaleatkin värit näyttävät helposti siltä, että niillä saisi peitettyä hyvinkin tummia tatuointeja. Todellisuus kuitenkin paljastuu usein viimeistään vuoden kuluttua tatuoinnin toteuttamisesta, jonka vuoksi parantunutta tatuointia kannattaa käydä näyttämässä sen toteuttaneelle artistille pitkänkin ajan kuluttua. Tämä antaa arvokasta tietoa tatuoijalle peitekuvan onnistumisesta, ja samalla tatuointia voidaan vahvistaa tarvittaessa. Peitekuvina toteutetuissa tatuoinneissa takuukorjausaika on meidän studiollamme pidempi kuin paljaalle iholle toteutetuilla tatuoinneilla, joten värien vahvistuksen saattaa saada takuun piikkiin tai vain tarvikekulujen hinnalla, vaikka tatuoinnin teettämisestä olisi kulunut jo vuosi.

Peitettyjä tatuointeja

Peitekuvan suunnittelu ja ajanvaraus

Koska mitä tahansa ei pysty peittämään millä tahansa, kannattaa tatuoinnin peittämistä suunnitellessa miettiä valmiiksi useampia erilaisia aiheita ja vaihtoehtoja, joista tykkää ja joita uudessa kuvassa toivoisi käytettävän. Tatuoijan työtä helpottaa, jos hän saa valikoida annetuista aiheista sellaiset, joita peitekuvassa hänen mielestään kannattaa käyttää. On tärkeää, että tehtävä peitekuva on mieleinen ja tuntuu "omalta". Jos peitekuvan teettämiseen asennoituu siten, että vanha tatuointi on pakko saada piiloon millä kuvalla tahansa, eikä sen enempää harkitse mitä todella haluaisi ihollaan kantaa, on mahdollista että myöhemmin myös peitekuva alkaa kaduttaa. Ja peitekuvan peittäminen tai poistaminen on aina entistä vaikeampaa.

Jos sinulla siis on tatuointi, jonka peittämistä tai ehostamista harkitset, mutta sinun on vaikeaa hahmottaa mitä sille mahdollisesti olisi tehtävissä, niin kannattaa tutustua jo toteutettuihin peite- ja korjaustöihin. Niistä saa hieman osviittaa siitä, millaisia tatuointeja on pystytty peittämään ja korjaamaan ja millä tavalla. Voit myös käydä studiollamme näyttämässä tatuointiasi, jolloin voimme yhdessä tuumailla, minkä tyyppisillä kuva-aiheilla peittäminen parhaiten onnistuisi ja tarvitseeko tatuointi esikäsittelyä ennen sen peittämistä, tai saisiko siitä hyvän pelkällä ehostuksella.

Mikäli haluat varata meiltä tatuointiajan peitekuvan tekemiseen, täytyy sinun käydä studiollamme näyttämässä tatuointiasi. Ajanvarauksen ja siihen liittyvän konsultaation yhteydessä otamme käsiteltävästä tatuoinnista valokuvat sekä teemme siitä 1:1 kopion uuden kuvan suunnittelun pohjaksi.

Ajanvaraus puhelimitse tai sähköpostilla ei yleensä ole mahdollista, sillä paikan päällä tulisi päästä käymään ainakin kerran ennen tatuoinnin toteuttamista.