Hygienia tatuointityössä

Koska tatuointia tehdessä aiheutuu verenvuotoa neulan läpäistessä ihon pinnan, ollaan myös hyvin läheisesti tekemisissä kaikenlaisten veren välityksellä tarttuvien sairauksien kanssa. Epäpuhtaat toimenpiteet ja välineet kuten likainen neula voivat aiheuttaa asiakkaalle tulehduksen tai johtaa infektioon, jossa bakteeri tai virus voi päästä verenkiertoon. Silloin seurauksena voi olla sairastuminen esim. hepatiittiin tai altistuminen HI-virukselle.

Koskaan ei voi olla täysin varma siitä onko kulloinkin penkkiin istuvalla asiakkaalla jokin tarttuva tauti tai sairaus, sillä asiakkaat eivät aina ole siitä tietoisia itsekään. Tämän vuoksi jokaista asiakasta kohdellaan aina samalla vakavuudella. Tatuoinnin suorittava henkilö on ensikädessä vastuussa siitä, etteivät taudin aiheuttajat siirry asiakkaalta seuraavalle tai muille työtiloissa läsnä oleville ihmisille. Tatuoija itse on myös tartuntavaaran alainen esimerkiksi neulanpistotapaturman kautta, joten hyvät hygieniakäytännöt ovat myös tämän oman terveyden kannalta ensiarvoisen tärkeitä.

Suomessa tatuointialalle ei tähän mennessä ole säädetty yhtenäistä ohjeistusta, jota jokaisen toimijan tulisi noudattaa, joten hygieniakäytännöt vaihtelevat jonkin verran tekijöiden välillä. Tähän artikkeliin olemme koonneet ne tärkeimmät seikat jotka myös asiakkaan on hyvä tietää, jotta tämä osaa tarkkailla niiden toteutumista tatuointiliikkeessä käydessään. Asiakkaalla on aina myös oikeus kysyä häntä askarruttavista hygienia-asioista; Vastuullinen ammattilainen ei loukkaannu aiheesta, vaan antaa asianmukaiset vastaukset kysymyksiin.

Työskentelytilat ja niiden varustelu

Tatuointitiloissa kaikkien pintojen tulee olla täysin puhdistettavissa. Meillä työtasot on suojattu lasilla ja aputasot ovat ruostumatonta terästä, asiakastuolit nahkaa tai keinonahkaa. Työn aikana asiakkaan asennon tukena ja mukavuutena käytettävät tyynyt ovat keinonahkapäällisiä, eivät huokoisia, ja ne suojataan käytön ajaksi. Kankaiset tyynyt, peitteet ja matto eivät kuulu tatuointityötilaan, sillä niistä on käytännössä mahdotonta puhdistaa mustetta, verta ja muita työskentelyn aikana roiskuvia eritteitä asiakkaiden välissä.

Työtasoilla ei pidetä mitään ylimääräistä. Tatuointivärejä säilytetään suljetussa kaapissa tai laatikossa, työskentelyn aikana tarvittavia tatuointiväripulloja pidetään riittävällä etäisyydellä työskentelyalueelta eikä niitä käsitellä likaisin käsin tai -hanskoin. Käytetyille neuloille on oma säilytysastiansa, joka pidetään erillään muista tarvikkeista.

Hygieniset toimintatavat tatuoidessa

Ennen tatuoinnin aloittamista ja aina tatuoimisen jälkeen kaikki työpisteen pinnat pestään ja desinfioidaan niille soveltuvilla aineilla, jotka liuottavat muste- ja veriroiskeet ym. lian pois sekä tappavat taudinaiheuttajia.

Roiskeita läpäisemättömillä kertakäyttöisillä materiaaleilla, kuten foliolla, kelmulla, muovilla ja muovitetulla paperilla, suojataan mm. tatuoimisen aikana käytettävä työtaso, asiakastuoli tarvittavilta osin, lamppu, tuolin korkeudensäätövipu, virtalähteen säätönuppi, suihkepullo, virtajohto, tatuointikoneet ja kaikki muu, mihin tatuoijan tarvitsee tatuoimisen aikana koskea. Suojaamisen tarkoituksena on sekä helpottaa loppusiivousta että ehkäistä kosketuksen välityksellä tapahtuva ristitartunta niiden asioiden osalta, joita ei voida steriloida.

Neulojen ja muiden kertakäyttötarvikkeiden tulee olla uusia ja niitä käsitellään puhtain käsin ja kertakäyttöhanskoin. Tason, jolla steriloituja välineitä käsitellään, tulee olla puhdas ja desinfioitu. Käytön jälkeen neulat kerätään niille tarkoitettuun astiaan, joka täytyttyään toimitetaan apteekkiin edelleentoimitettavaksi ongelmajätelaitokselle. Neuloja ei ikinä käytetä uudestaan eikä niitä heitetä roskiin, sillä suojaamattomana ne lävistävät pussin ja ovat vaaraksi jätteiden käsittelijöille. Tatuoimista varten mustekuppeihin annosteltu muste ei työn jälkeen ole käyttökelpoista riippumatta siitä, tarvittiinko sitä tatuoidessa vai ei, eikä sitä ikinä kerätä talteen.

Ennen tatuoinnin aloittamista iho puhdistetaan ja karvat höylätään pois. Ihokarvat ajellaan tatuoitavalta alueelta, oli karvoitus sitten miten vähäistä tai hentoista tahansa.

Aina jos työ keskeytyy, esim. puhelimeen vastatessa, muita asiakkaita palveltaessa tai mikäli mustetta tarvitsee kesken tatuoimisen lisätä kippoihin, heitetään likaiset hanskat ensin roskiin ja tarvittaessa myös pestään kädet. Käsistä pois otettuja hanskoja ei uusiokäytetä eikä likaisin hanskoin kosketa mihinkään ylimääräiseen, eikä mihinkään mitä ei ole suojattu.

Kun tatuointi on tehty, se desinfioidaan ennen paketointia. Meillä tatuoinnin suojaksi laitetaan yleensä haavakalvo, joka ehkäisee epäpuhtauksien siirtymisen haavaan mutta antaa ihon hengittää, tai haavalappu, joka imee itseensä kudosnestettä, muttei takerru haavan päälle muodostuvaan rupeen. Tavallista tuorekelmua ei suositella tuoreen tatuoinnin päälle laitettavaksi, sillä se ei hengitä eikä ime haavasta vuotavaa kudosnestettä.

Asiakas on tatuoimisen jälkeen vastuussa siitä, että hoitaa tatuointiaan ohjeiden mukaan. Koska tatuointi on haava, voi siihen kulkeutua epäpuhtauksia myös tatuoimisen jälkeen, jolloin haava saattaa tulehtua. Tatuoija on vastuussa siitä, että antaa asiakkaalle pätevät tatuoinnin hoito-ohjeet.

Välineiden puhdistus ja sterilointi

Nykyään kaikki tatuointivälineet ovat saatavilla kertakäyttöisenä, jolloin ne heitetään käytön jälkeen pois sen sijaan, että niitä puhdistetaan ja steriloidaan.

Mikäli tatuoija ei ole siirtynyt käyttämään pelkästään kertakäyttöisiä välineitä, on osa niistä sellaisia, jotka tarvitsee steriloida jokaisen käyttökerran välissä. Tätä varten välineet puretaan osiin ja käytetään ensin ultraäänipesurissa, joka täytetään desinfektoivalla liuoksella. Ultraäänipesuri irrottaa likaa välineiden pinnasta. Tämän jälkeen välineet huuhdotaan otsonoidulla vedellä ja tiskataan pinnoille mahdollisesti jääneet mustejäämät pois käsin harjaamalla. Otsoni tappaa mikrobeja ja organismeja tiskaamisen aikana. Välineistä on puhdistettava kaikki ylimääräinen aines pois, jotta niiden kaikki pinnat steriloituvat seuraavien työvaiheiden aikana.

Tiskaamisen jälkeen välineet käytetään kylmästerilointiliuoksessa, joka edelleen tappaa organismeja. Pesun jälkeen välineiden annetaan kuivua läpikotaisin ennen niiden pussittamista. Kuivat välineet kasataan puhtaat kertakäyttöhanskat kädessä ja pakataan sterilointipusseihin. Pussit suljetaan tiiviisti joko indikaattoriteipillä tai kuumasaumaajalla.

Pussitetut välineet steriloidaan autoklaavissa, mutta sitä ennen niihin kiinnitetään indikaattoritarra johon kirjataan välineiden sterilointipäivä. Steriloituja välineitä säilytetään puhtaassa ja kuivassa tilassa. Suositus on, että indikaattoriteipillä suljettuihin pusseihin pakatut välineet käytetään kuukauden kuluessa steriloimisesta tai steriloidaan sen jälkeen uudestaan.