Milloin on hyvä aika ottaa tatuointi

Koska tuore tatuointi on avohaava, täytyy ajankohta sen teettämiseen valita silmällä pitäen sen parantumisjaksoa. Tatuoinnin parantuminen kestää käytännössä muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Parantumisaika on jokaisella yksilöllinen, mutta siihen vaikuttavat esimerkiksi kuvan koko, värityksen täyteläisyys sekä tatuoinnin sijainti keholla. Tatuoinnin parannuttuakin kestää keskimäärin puoli vuotta, ennen kuin iho kuvan kohdalta on täysin eheytynyt. Tässä muutamia huomioon otettavia seikkoja tatuoinnin parantumisjaksosta.

Kesä

Monesti kuulee sanottavan, ettei tatuointia kannata ottaa kesällä, sillä uutta tatuointia tulee suojata auringolta eikä sen kanssa voi esimerkiksi mennä uimaan ennen kuin se on parantunut. Tietenkään vasta tehtyä tatuointia ei kannata altistaa porottavalle auringolle, mutta muilta osin Suomen kesä ei kuitenkaan ole yleensä niin kuuma, että siitä olisi merkittävää haittaa tatuoinnin parantumiselle. Kunhan tatuointia hoitaa tunnollisesti ohjeiden mukaan, se paranee ongelmitta vuodenajasta riippumatta. Sitä paitsi, tehdäänhän tatuointeja Floridassakin ilman ongelmia parantumisen suhteen ;)

Osa tatuoinneista kannattaisi oikeastaan ottaa mieluummin kesällä kuin talvella, sillä tatuoinnin parantumisaikana tulisi välttää kuvan kohdalta hankaavien vaatteiden käyttöä. Jalkapöydän tatuoinnit ovat tästä yksi esimerkki: Vasta tehdylle tatuoinnille ei tee hyvää hautua paksujen sukkien ja hiertävien kenkien sisällä, etenkään läpi päivän. Tatuoinnin tulisi saada olla ilmavasti parantuessaan, ja kesällä se on helppoa kun voi huoletta kulkea kevyissä kengissä ja ohuilla sukilla, tai jopa paljain jaloin kunhan välttelee hiekkarantoja ja katupölyä.

Kylpeminen ja liikunta

Tatuoinnin parantumisen aikana uiminen, saunominen ja raskas liikunta ei ole suositeltavaa. Uimahallin vesi on täynnä pöpöjä ja ihoa kuivattavia vedenpuhdistusaineita, jotka eivät tee hyvää parantuvalle tatuoinnille. Järvivesi on sinänsä ok, mikäli sinilevästä ei ole pelkoa ja tatuoinnin huuhtelee uimisen jälkeen puhtaalla vedellä, mutta parantuvan tatuoinnin liottaminen vedessä edistää ruven lähtöä, samoin saunan kuumuus ja kosteus. Jos rupi lähtee ennen kuin tatuointi on parantunut, saattaa väriä lähteä sen mukana ja tilalle muodostua arpikudosta.

Liikunta, joka venyttää ihoa tatuoinnin kohdalla, voi aiheuttaa ruven ratkeamisen. Ratkenneisiin kohtiin saattaa kehittyä arpikudosta. Runsasta hikoilua kannattaa myös välttää, mikäli kuva on paikassa jossa hikeä erittyy herkästi. Kevyt liikunta on ok kunhan muistaa huolehtia hygieniasta ja huuhdella tatuoinnin puhtaalla vedellä liikunnan jälkeen.

Perinteitä kunnioittavan saunojan ei siis kannata teettää kuvaa esimerkiksi juuri ennen joulua tai juhannusta, ja liikuntaharrastajan kannattaa pitää silmällä tulevia urheilutapahtumiaan.

Ulkomaanmatkailu

Tatuointia ei kannata ottaa juuri ennen ulkomaan matkaa, etenkään eksoottisiin tai muutoin lämpimiin maihin matkatessa. Eri maissa on eri bakteerikantoja, ja omalle keholle vieras bakteerikanta lisää tulehdusriskiä. Taivaan täydeltä porottava aurinko puolestaan polttaa tuoreen tatuoinnin herkästi, jolloin sen värit haalistuvat. Myös jatkuva, meille tavallista korkeampi lämpötila voi vaikeuttaa parantumista, jolloin tatuoinnista täytyy huolehtia aktiivisemmin. Lomasta saa varmasti eniten irti ilman ylimääräisiä rasitteita, jollainen tatuoinnista huolehtiminen on. Siksi tatuoinnin olisi hyvä saada parantua kunnolla ennen matkaa, mieluiten kuukauden ajan ennen kotimaata lämpimämpään maahan matkustamista.

Tatuointiaikaa ei kannata varata myöskään välittömästi etelänmatkan perään siltä varalta, että iho on palanut ja ärtynyt auringonpaahteen jäljiltä. Auringon polttaman ihon tatuoiminen on kivuliasta ja parantuminen vaikeaa. Siksi kannattaa jättää ainakin muutama viikko väliä matkan jälkeen, jotta iho ehtii palautua ennen tatuoimista.

Häät ja muut tärkeät tilaisuudet

Vaikka tatuointi voi tuoreena olla parhaimmillaan, ei sitä kuitenkaan kannata teettää juuri ennen tärkeää juhlatilaisuutta, vaan varata väliin riittävästi aikaa tatuoinnin parantumiseen. Tatuointi ei nimittäin ole erityisen kaunis siinä vaiheessa, kun siitä parantuessaan hilseilee mustaa rupea valkealle puvulle. Etenkin mikäli tatuoinnin haluaa teettää varta vasten tilaisuutta varten, kannattaa se teettää sen verran hyvissä ajoin että tarvittaessa myös takuukorjauksen paranteluineen saa hoidettua H-hetkeen mennessä. Silloin tatuointi varmasti on kaikilta osin sellainen kuin pitää ja kestää myös lähempää tarkastelua :)

Lääkkeet ja alkoholi

Pitkäaikaisen lääkinnän alla kannattaa selvittää lääkkeiden sivuvaikutukset, eikä ole pöllömpi idea varmistaa muutenkin että tatuoinnin teettäminen on lääkärin mielestä ok. Verta ohentavat lääkkeet ja tatuointi eivät yleensä ole hyvä yhdistelmä, sillä runsas verenvuoto vaikeuttaa tatuoijan työtä sekä pitkittää ruven muodostumista. Tästä seurauksena voi olla normaalia paksumpi rupi, joka lähtee herkemmin ennen aikojaan pois ja näin lähtiessään vie myös väriä mukanaan. Jatkuva vuotaminen myös aiheuttaa sen, että tatuointi näyttää parannuttuaan haalistuneelta. Lääkkeiden aiheuttama turvotus ei ole este tatuoimiselle, mutta runsaana tietysti vaikuttaa kuvan kokoon ja siihen, kuinka tatuointi elää ihon mukana turvotuksen laskeuduttua.

Runsas alkoholin nauttiminen juuri ennen tatuoimista (tai jopa edellisenä iltana), sen aikana tai välittömästi sen jälkeen lisää verenvuotoa ja pitkittää ruven muodostumista. Kannattaa siis välttää tatuoinnin teettämistä juuri ennen alkoholintäytteistä juhlimista sekä heti sen perään. Tatuoitavaksi ei kannata mennä krapulassa muutenkaan, sillä kipukynnys on silloin matalampi joten tatuoiminen sattuu enemmän. Humaltunut asiakas puolestaan ei todennäköisesti pääse penkkiin lainkaan, sillä harva tatuoija jaksaa käsitellä viinanhuuruista asiakasta joka ei malta istua aloillaan.

Raskaus ja imettäminen

Varmaankin moni tuleva äiti miettii, voiko tatuoinnin teettää raskauden tai imetyksen aikana. Periaatteessa kyllä, mutta vastuuntuntoinen ja asiakkaistaan huolehtiva tatuoija ei suostu sitä tekemään. Myöskään meidän liikkeessä ei tatuoida raskaana olevia, imetyksen aikana tatuointi tehdään asiakkaan omalla vastuulla.

Koska tatuointi on haava, liittyy siihen aina myös infektioriski. Raskauden aikana äidin puolustuskyky on normaalia alhaisempi, jolloin tulehdus- ja infektioriski on tavallista suurempi. Ja koska antibioottien ja muun lääkityksen käyttöä tulisi raskauden aikana välttää, olisi tulehduksen tai infektion hoitaminen silloin vähintäänkin hankalaa ja saattaa pahimmassa tapauksessa koitua kohtalokkaaksi sekä äidille että lapselle. Lääkkeiden käyttöä tulee välttää myös imetysaikana, joten tatuoinnin kaltaisia turhia riskitekijöitä kannattaa välttää myös silloin, mikäli ei halua lopettaa imettämistä ennenaikaisesti.

Mikäli tatuointiajan on varannut ennen raskauden alkamista tai ennen kuin se on ollut tiedossa, ei pitäisi olla ongelma perua varattu aika tai siirtää se myöhempään ajankohtaan.